VAZO

vno ncw:Inventarisatie Knelpunten TVL


December 16, 2020

 VNONCW MKB 
Nieuwsbrief Economie en Ondernemerschap | 16 december 2020
 
 
Beste lezer,

The economist noemde laatst 2020 ‘the year that wasn’t’. Op vele terreinen was dat zo, geen EK, geen Oympische Spelen, geen… Maar het is verder een duiding die wat mij betreft echt niet past.

Velen van u hebben als gevolg van de coronacrisis een ongelofelijk zwaar jaar achter de rug en zitten er eigenlijk nog midden in. Veel ondernemers liggen in de touwen, velen van ons hebben verlies van familieleden moeten betreuren of ernstig zieken.
Samen met u hebben we ondertussen hard gewerkt aan een pakket aan maatregelen dat steun moet bieden aan ondernemers. En daar blijven we mee bezig, zie bijvoorbeeld in deze brief de oproep rondom de TVL.
 
Ondertussen is en was het jaar voor internationaal ondernemend Nederland alles behalve rustig. De aanstaande Brexit, de verkiezingen in de VS en de onderhandelingen over de EU-begroting. Ondertussen hebben we via digitale handelsmissies onze handelsbevorderende activiteiten vorm proberen geven. Met dank aan velen van u.
 
2020 was zeker geen jaar dat niet was. Het is ook een jaar waarin we talloze voorbeelden gezien hebben van ondernemers die elkaar helpen, zich inzetten voor de zorg of via digitale routes andere business modellen vormgeven. Die energie geeft me hoop voor 2021!

Thomas Grosfeld
Teammanager
 
 
 
 
FIJNE FEESTDAGEN 
Het team Economie, Ondernemerschap, Internationaal, kantoor Brussel en alle overige medewerkers van VNO-NCW en MKB-Nederland wensen u en uw naasten een zalig kerstfeest en een voorspoedig maar vooral gezond 2021.

Deze nieuwsbrief houdt een winterstop. Op 16 januari a.s. kunt u een nieuwe editie verwachten.
 
 
 
KENNISCOALITIE: STABIELE GROEI INVESTERINGEN IN ONDERZOEK EN INNOVATIE NOODZAKELIJK Kenniscoalitie: stabiele groei investeringen in onderzoek en innovatie noodzakelijk
De overheid moet de komende tien jaar de investeringen in onderzoek en innovatie laten groeien met 300 tot 380 miljoen euro per jaar. Dit stabiele groeipad is noodzakelijk om in Europa bij te blijven als competitieve kenniseconomie. » Lees meer
 
 
INVENTARISATIE KNELPUNTEN TVL
De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) zorgt ervoor dat ondernemers (tot 250 werknemers) een gedeelte van hun vaste lasten (tot 70%) vergoed krijgen bij een bepaald omzetverlies (vanaf 30% per kwartaal). Ondanks dat de lobby tot resultaat had dat de vergoeding werd verhoogd en de SBI-codes zijn losgelaten, krijgen we nog steeds signalen dat de regeling niet voor elke ondernemer en/of sector goed werkt. Deze problematiek willen we in kaart brengen.
 
Graag ontvangen we voor 6 januari a.s. uw voorbeelden van knelpunten in de regeling c.q. uitvoering van de TVL of vragen die u over de regeling hebt.
Wij zullen begin januari de knelpunten met het ministerie bespreken en samen met hen ook een webinar organiseren.
 
De signalen, voorbeelden en vragen kunt u sturen naar Ralph Ladestein
 
 
GEEN BTW OVER LEVERING MONDMASKERS 
Over de levering van mondkapjes is tijdelijk geen btw verschuldigd. De termijn van deze maatregel is verlengd tot en met 31 maart 2021. Verkopers van mondkapjes kunnen de btw-voorbelasting blijven aftrekken. De bedoeling van deze maatregel is dat de mondkapjes goedkoper worden voor de consument.

Er is ook een tijdelijk 0%-tarief voor COVID-19-vaccins en -testkits aangekondigd. Ook daarvoor geldt 31 maart als einddatum. De maatregelen worden eind december 2020 gepubliceerd.
 
EVEN KENNISMAKEN MET.... STEFANIE HELLEMANS
 
 
 
In de rubriek ‘Even kennismaken met…’ leren we de beleidssecretarissen beter kennen. Wie zijn ze en wat doen ze?

Deze week: Stefanie Hellemans, secretaris Verenigingsontwikkeling en Verenigingszaken (VO/VZ). '‘Mijn focus ligt sterk op ledenbehoud. Als je aan de ene kant leden werft maar ze via de achterdeur weer weggaan, levert het niks op'.   » Lees het verhaal van Stefanie
 
  
 
LIDSTATEN WTO ZETTEN ZICH MASSAAL IN VOOR MKB
Vorige week hebben 91 leden van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) een pakket van zes verklaringen en aanbevelingen voor het midden- en kleinbedrijf aangenomen. Met de pandemie in volle gang zetten de lidstaten zich in om internationaal zaken doen makkelijker te maken voor het mkb. Toegang tot informatie en financiering vormen de grootste handelsbelemmeringen voor mkb; structurele problemen die over de afgelopen maanden verder versterkt zijn door de crisis.

De verklaringen en aanbevelingen gaan onder meer over het verhogen van de transparantie in de wirwar van internationale handelsregels. Maar ook handelsfinanciering krijgt speciale aandacht, met innovatieve initiatieven zoals de globale Legal Entity Identifier (LEI) om de toegang tot financiering voor het mkb te vergroten. Verder wordt de Global Trade Helpdesk als belangrijk instrument gezien om de transparantie voor het mkb te vergroten en doen de lidstaten een oproep nieuwe regelgeving zoveel mogelijk mkb-vriendelijk te maken. » Lees hier meer
 
 
EU-TOP LEIDT TOT AKKOORD OVER BEGROTING EN KLIMAAT, MINISTERIES KIJKEN NAAR HERSTELPLAN 
Tijdens de EU-top vorige week is overeenstemming bereikt over de EU-begroting en het EU-herstelfonds. Het akkoord kwam tot stand nadat een compromis was gevonden met Polen en Hongarije over het nieuwe ‘rechtsstaatsmechanisme’. Ook werden de regeringsleiders het eens over het doel om in 2030 een CO₂-reductie van ten minste 55% gerealiseerd te hebben. Voor gelden uit het EU-herstelfonds moeten lidstaten een herstelplan indienen.

Ministers Hoekstra en Wiebes hebben in een Kamerbrief laten weten dat het volgende kabinet een besluit neemt over het Nederlandse herstelplan. Directie Algemene Economische Politiek heeft, als coördinator van het plan, departementen gevraagd om voor 8 januari fiches te leveren met voorstellen voor additionele investeringen. Er vindt daarvoor geen uitvraag plaats. Om suggesties voor bestedingsopties in de lopende inventarisatie bekend te maken is het belangrijk dat bedrijven en brancheverenigingen direct contact opnemen met de relevante ministeries. De inventarisatie wordt uiteindelijk besproken in de formatie.
 
STEMBUS GEOPEND VOOR DE MKB-VRIENDELIJKSTE GEMEENTE VAN NEDERLAND
 
 
 
Welk rapportcijfer krijgt uw gemeente voor het mkb-beleid, ondernemer? Om de twee jaar draait het uitsluitend om de vraag: wat doet de gemeente voor het lokale bedrijfsleven? En doen ze dat goed?

Doe mee aan onze speurtocht naar de MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland. Bent u tevreden of zijn er kritische noten te kraken?  » Laat hier uw stem horen
 
  

DIGITALE ASEAN-HANDELSMISSIE AFGELOPEN

Twee maanden lang reisden zo’n 150 Nederlandse bedrijven onder leiding van zakelijk missieleider Ingrid Thijssen en minister Kaag naar 5 landen in de Zuidoost-Azië regio. Er is veel geleerd tijdens deze eerste lange digitale handelsmissie. Vooral het belang en de meerwaarde van een regionale aanpak (dat ‘digitaal’ makkelijker is dan fysiek) blijkt positief. Echter blijft het persoonlijke contact een groot gemis en is het deelnemen aan een digitale missie naast ‘een lopende agenda’ vaak lastig.

Tijdens de officiële ‘Closing Session’ van de missie op 11 december heeft Ingrid Thijssen teruggeblikt op haar zakelijk missieleiderschap en vooruit gekeken naar (hopelijk) meer hybride vormen van handelsmissies in 2021.
 
 
 
VIRTUELE HANDELSMISSIE NAAR VAE, OMAN, QATAR
Heeft u innovatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen in de sectoren water, energie, voedsel of gezondheid? En wilt u zakendoen en contacten op- of uitbouwen in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Oman en Qatar?
Neem dan van 15 tot en met 26 februari 2021 deel aan deze virtuele handelsmissie met Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelings-samenwerking. Ingrid Thijssen is zakelijk missieleider van de bedrijvendelegatie. » Voor verdere informatie en inschrijven, klik hier
 
 
BRANCHEVERENIGING VHG ONTVANGT PREDICAAT KONINKLIJK 
Branchevereniging VHG mag zich ‘Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners’ noemen. De koning heeft deze eretitel toegekend aan de branchevereniging die dit jaar 100 jaar bestaat. Voorzitter Rien van der Spek en directeur Egbert Roozen namen het bijbehorende predicaat in ontvangst uit handen van Hans Oosters, commissaris van de Koning in de provincie Utrecht.
  » Lees hier meer
 
 
KEURMERK ERKEND FINANCIERINGS-ADVIES MKB IN DE STARTBLOKKEN 
Voor verdere professionalisering van het financieringsadvies aan ondernemers introduceert Stichting MKB Financiering op 1 januari 2021 het nieuwe keurmerk Erkend Financieringsadvies MKB. Om adviseurs en organisaties zich te laten verdiepen in de voorwaarden van het keurmerk is de website www.erkendfinancieringsadviesmkb.nl online gegaan. Deelnemen aan en het doel van het keurmerk is om het vak van financieringsadviseur op een hoger niveau te krijgen en de positie van mkb-ondernemers bij het aanvragen en realiseren van financieringen te versterken. » Lees hier meer
 
 
Agenda
 
20
01
Webinar Digitale Handel (in samenwerking met de ministeries EZK en BZ): u wordt bijgepraat over nationale, Europese en internationale ontwikkelingen op het vlak van digitale handel. Uiteraard is er ruimte voor vragen en discussie
 
 
08
02
Virtuele handelsmissie India. Bent u actief op het gebied van water, energie of voedsel en wilt u zakendoen in India? Neem dan deel aan deze virtuele handelsmissie met minister Kaag en zakelijk missieleider Ingrid Thijssen
 
 
BEKIJK AGENDA ›

Ga naar het nieuwsoverzicht

word lid!


Maak kennis met dé netwerk- en belangenbehartigingsorganisatie van Amsterdam Zuidoost! Meld u aan voor één van onze bijeenkomsten of maak een afspraak met VAZO-directeur Huib van Santen voor een vrijblijvend gesprek. 

Impressies


ZuidoostPartners Stadsdeel Zuidoost