WIJ ZIJN MOMENTEEL HET BEST BEREIKBAAR VIA VAZO@VAZO.NL

24 sep
Algemene Ledenvergadering

VAZO

VNO NCW: Werk zoveel mogelijk thuis, voorkom een totale lockdown!


October 16, 2020

 

VNONCW MKB 
Nieuwsbrief Fysieke Omgeving en Markten | 16 oktober 2020
 
 
Beste lezer,

De gedeeltelijke lockdown die het kabinet deze week presenteerde is hard aangekomen bij veel ondernemers. Het is nu zaak dat we alles op alles zetten om het tij te keren en een totale lockdown voorkomen. Vandaar de dringende oproep van voorzitters Ingrid Thijsen en Jacco Vonhof aan werkgevers: laat mensen zo veel mogelijk thuiswerken.
 
Op dezelfde dag dat premier Rutte de strengere maatregelen afkondigde, kwam minister Schouten met haar langverwachte stikstofwet. Het pakket voorstellen geeft met name bij de bouw van woningen weer enige lucht, en trekt de vergunningverlening daarvoor weer vlot. Maar het biedt nog geen passende oplossingen voor toekomstige economische ontwikkelingen. Het echte probleem blijft op tafel liggen.

Vanuit Brussel kwam bericht over een plan van Eurocommissaris Timmermans. Hij wil gebouwen renoveren om het energieverbruik terug te dringen en zo bijdragen aan de EU-doelstelling om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Een interessant plan dat we verder zullen bestuderen. Intussen gaat het bedrijfsleven zelf aan de slag. Met het Klimaatakkoord als basis praten wij met maatschappelijke organisaties en de overheid over de wens en de noodzaak tot het afsluiten van nieuwe convenanten over CO2-reductie voor de industrie en een routekaart voor het vastgoed.

Erik te Brake
Teammanager
 Erik te Brake
 
 
Voorkom een totale lockdown
 
 
DRINGENDE OPROEP: WERK THUIS!
Jacco Vonhof en Ingrid Thijssen 'We moeten iedere maatregel uit de kast trekken: laat iedereen voor wie dat ook maar enigszins mogelijk is, thuiswerken de komende weken.' Die dringende oproep doen voorzitters Jacco Vonhof van MKB-Nederland en Ingrid Thijssen van VNO-NCW aan werkgevers in Nederland. Voorkom een totale lockdown!
  » Lees de oproep van de voorzitters en bekijk ook de toolkit met banners
 
 
ANDER CORONANIEUWS
 
 
‘STIKSTOFPAKKET GEEFT ENIGE LUCHT AAN DE BOUW’ ‘Stikstofpakket geeft enige lucht aan de bouw’
De nieuwe stikstofwet van minister Schouten van Landbouw geeft met name bij de bouw van woningen weer enige lucht, en trekt de vergunningverlening daarvoor weer vlot.
  » Lees meer
 
HET PROJECT: YOUNG EXECUTIVE PROFESSIONALS
 
 
 Zakelijk directeur Leo de Boer
De kwaliteit van VNO-NCW en MKB-Nederland staat of valt met de kwaliteit van de medewerkers. Daarom investeren de organisaties in opleidingen voor de eigen mensen. Nieuwste loot aan de stam is een tweejarig leerwerktraject voor jonge professionals: het Young Executive Programma (YEP).

  » Zakelijk directeur Leo de Boer vertelt over het hoe en waarom van dit programma
 
  
 
GEVOLGEN AFLOPEN ENERGIECONVENANTEN
Eind dit jaar lopen de huidige meerjarenafspraken energie-efficiëntie (MJA3 / MEE) af en vanaf 1 januari 2021 vallen de daaraan deelnemende bedrijven onder de voor hen geldende wettelijke verplichtingen.

De laatste tijd kwamen veel vragen van bedrijven over wat dit nu precies voor hen betekent. Deze week stuurt RVO een brief, waarin wordt uitgelegd wanneer welke verplichtingen voor hen van toepassing zijn. Het gaat om de EED-audit, de energiebesparingsplicht, de informatieplicht en de energiebesparingseisen in de vergunning. 

Ook informeert de brief de bedrijven over onze gesprekken met EZK over het afsluiten van mogelijk nieuwe convenanten. Het gaat om een eventueel vervolg van het MEE-convenant, het MJA3-convenant en een eventuele nieuwe MJA specifiek voor de dienstensector (dit is met name een portefeuilleaanpak voor vastgoedeigenaren in onder andere de detailhandel, diensten en maatschappelijke sectoren).
  » Lees hier de brief van RVO
 
 
CYBERSECURITY-TOOLKIT VOOR BRANCHES
Slechts een kwart van de medewerkers in het grotere mkb (10-199 medewerkers) en het grootbedrijf (200+) maken zich zorgen over hun digitale veiligheid. Dat blijkt uit Veilig Online 2020, een onderzoek naar het bewustzijn van Nederlanders rondom cybersecurity in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Brancheorganisaties kunnen intussen een sleutelfunctie vervullen in het weerbaarder maken van bedrijven. Om hen op weg te helpen heeft het Digital Trust Center (DTC, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken) een cybersecurity ‘toolkit’ ontwikkeld die kan helpen de achterban te informeren over het belang van digitale veiligheid. Deze toolkits bevatten informatie en hulpmiddelen om effectief met digitale veiligheid aan de slag te gaan.

Het DTC biedt mkb-bedrijven ook een phishingtest aan, een soort digitale brandoefening waarbij een phishingaanval wordt gesimuleerd. Deelname is kosteloos. Ga naar de website van DTC om aan te melden.
 
 
WHAT THE HACK? KIJK HET WEBINAR TERUG
What the hack Op donderdag 24 september organiseerde MKB-Nederland in samenwerking met Nationale-Nederlanden een cybersecurity-webinar voor ondernemers getiteld: What the hack! Hoe digitaal veilig is jouw bedrijf?
  » Belangstellenden kunnen dit webinar terugkijken via de website
 
 
EZK ENERGY AWARD
EZK Energy Award Bedrijven 2020
De inschrijving voor de EZK Energy Award 2020 - voor bedrijven die in 2019 en of 2020 uitblonken in energiebesparing en het duurzaam opwekken van energie - is vanaf nu geopend! Naast de eer bestaat de prijs uit een geldbedrag van 25 duizend euro. 
Zegt het voort! Om zoveel mogelijk ondernemers een kans te bieden mee te dingen vragen we u uw leden op te roepen zich in te schrijven. Dit kan tot 19 november 2020. » Alle informatie én aanmelden op de website van RVO
 
 
Agenda
 
30
10
Op vrijdag 30 oktober van 9 tot 11 organiseren MKB-Nederland en VNO-NCW samen met de Nederlandse Vereniging van Waterschapbestuurders Bedrijven de jaarlijkse bijeenkomst over actuele dossiers rond water waterschappen, dit keer geheel virtueel.
 
 
05
11
Onder het motto ‘Dare to Care!’ organiseert Veiligheid Voorop een online Veiligheidsdag 2020 in een reeks van drie bijeenkomsten van 1 en 2 uur voor bestuurders, (locatie) directeuren, managers techniek, operatie en veiligheid.
 
 
BEKIJK AGENDA ›
 
 

Ga naar het nieuwsoverzicht

word lid!


Maak kennis met dé netwerk- en belangenbehartigingsorganisatie van Amsterdam Zuidoost! Meld u aan voor één van onze bijeenkomsten of maak een afspraak met VAZO-directeur Huib van Santen voor een vrijblijvend gesprek. 

Impressies


ZuidoostPartners Stadsdeel Zuidoost