MOMENTEEL ZIJN WIJ HET BEST BEREIKBAAR VIA VAZO@VAZO.NL

VAZO

Nieuwsbrief MKB Amsterdam


April 8, 2020

KB Mail

Nieuws van MKB Amsterdam

2020 week 15

 
Beste collega-ondernemer,
 
Het goede nieuws van de afgelopen week is dat de maatregelen tegen corona lijken te werken. Het slechte nieuws is dat het nog best lang kan duren voordat de situatie weer normaal wordt. Het Product van de Maand presenteren we deze maand dus niet op een drukke borrel in café Wildschut. Maar wel in een live uitzending van MKB TV. Die is vanaf vanmiddag woensdag 8 april vier uur te zien op ons Youtube kanaal.

In de rubriek #NaCorona deze keer aandacht voor de arbeidsmarkt. Nog maar een paar weken geleden kookte die over. Nu lijkt die op sommige punten te bevriezen. Wat kunnen we en wat moeten wij als ondernemers daarmee?
 
 
Coronanieuws
Laatste ontwikkelingen
Op maandag zes april is het loket Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) bij het UWV opengegaan. Zoals verwacht, loopt het daar storm. Behoorlijk wat ondernemers merken overigens dat de compensatie lager is dan de eerder aangekondigde 90 procent. Dit komt doordat de echte werkgeverslasten soms (veel) hoger zijn dan waar het UWV nu vanuit gaat. Dit onderwerp kaarten we in het landelijke overleg aan.
 
Het kabinet heeft zojuist extra steunmaatregelen aangekondigd. Daar hebben MKB-Nederland en VNO-NCW stevig voor gelobbyd. Er komt een staatsgarantie op kredietverzekeringen voor het hele jaar 2020, die snel in werking moeten treden zodat kredietverzekeraars hun limieten niet hoeven te verlagen. Het gaat om een bedrag van ongeveer twaalf miljard euro (op een totaal van 110 miljard aan kredietlimieten uitgegeven door Nederlandse kredietverzekeraars). Het garantiepercentage in de BMKB gaat van 90 naar 100 procent voor kredieten tot 100.000 euro. De door ons bekritiseerde provisie die ondernemers voor de BMKB moeten betalen, wordt gehalveerd (van 3,9 naar 2 procent). Het garantiebudget van de BMKB wordt verhoogd van 765 miljoen naar 1,5 miljard euro.
 
De garantieregeling voor grotere kredieten tot 150 miljoen euro (GO/c-regeling) wordt verruimd. De overheid staat vanaf nu garant voor een hoger percentage. Het was 50 procent en wordt 80 procent voor grote bedrijven met omzet vanaf 50 miljoen en 90 procent voor mkb-bedrijven met omzet tot 50 miljoen.
 
Er was veel om te doen over welke sectoren in aanmerking kwamen voor steun van de TOGS regeling. Meer typen bedrijven komen nu in aanmerking, zoals kampeerterreinen, monumentenzorg, vervoer per taxi, dierentuinen en fysiotherapeuten. Helaas vallen nog steeds groepen ondernemers buiten de boot. Wel kunnen ondernemers nu ook eenvoudiger bezwaar maken bij RVO als ze menen onder een verkeerde SBI code geregistreerd te zijn.


Jonge en snelgroeiende bedrijven
Er komen extra financieringsmogelijkheden van 100 miljoen euro via de regionale investeringsmaatschappijen (ROM’s) en Invest-NL. Deze middelen zijn bedoeld voor jonge, startende en snelgroeiende bedrijven die in de problemen dreigen te komen, doordat zij bijvoorbeeld buiten sommige regelingen vallen en nog weinig reserves hebben.


Regio Amsterdam
In een brief met VNO-NCW West heeft MKB-Amsterdam gemeenten in de regio gevraagd om vergunningprocedures van ondernemers met spoed te behandelen. Denk aan het naar voren halen van bouw- en renovatieprojecten, inkoop en alle overige overheidsopdrachten. Daarmee houden wij een belangrijke pijler van onze economie in de lucht.


Hoe gaat het met de aanvragen van de regelingen?
Ingrid Hobbelen laat ons elke week weten hoe het gaat met de aanvraag van regelingen/maatregelen voor ondernemers van het kabinet en de gemeente Amsterdam. Daar wil ze deze week graag een compliment over kwijt: “ondanks de onduidelijkheden heb ik grote waardering voor de inzet van overheid, bedrijfsleven en burgers om dit met elkaar te regelen. Een ambtenaar heeft me op een zondag gebeld om mijn vraag te beantwoorden die ik via een e-mail had gesteld. Dat is toch geweldig?”
Ze hoopt dat banken snel kredieten via het C-BMKB te verstrekken. De aanvraag is online gedaan maar vanwege grote drukte bij de bank heeft Ingrid nog steeds niks vernomen. Het voorwerk is wel al gedaan, de jaarrekening 2018, 2019, IB-aangifte 2019 en een liquiditeitsprognose liggen klaar. Het ziet er namelijk wel naar uit dat deze crisis nog een tijd gaat duren.
Lees hier verder voor het hele artikel.


Centercom pakt uit in coronacrises
Hoe gaat onze hoofdpartner Centercom als bedrijf om met alle ontwikkelingen rondom corona? Tony Ismailovski, accountmanager bij Centercom: “we denken altijd mee met de klant voor een gepast voorstel en/of campagne. Ook in deze tijden kijken we naar wat momenteel wel mogelijk en beschikbaar is. Zo hanteren wij een versoepelde en aangepaste annulering.”
 
Centercom heeft ruim 40.000 A0 vlakken voor buitenreclame, 250 digitale artscreens in vele cafés en culturele instellingen, 500 supermarktschermen en 80 digitale schermen langs snelwegen en drukke binnenwegen. Vooral de artscreens is door de aangescherpte Corona maatregelen zwaar getroffen.
 
“Solidair en loyaal zijn op dit moment de kernwoorden voor Centercom. We komen graag samen met de klant de crises door en dat betekent kijken naar gepaste oplossingen en prijzen” aldus Tony Ismailovski. Dit betekent geen annuleringsvoorwaarden bij nieuwe boekingen, gratis annuleren tot één week voor aanvang van de campagne. Kortingen zijn mogelijk tot 50 procent. Dit is afhankelijk van regio, periode en beschikbaarheid bij nieuwe boekingen tot 1 juni 2020.
 
Overig nieuws
Eerste uitzending MKB TV
Vandaag beleven we een primeur: de eerste uitzending van MKB TV van MKB-Amsterdam! De uitzending wordt live uitgezonden en is natuurlijk ook op een later tijdstip te volgen. Abonneer je vooral nu op ons YouTube kanaal!

We bespreken relevant nieuws voor ondernemers. En we maken de winnaar bekend van het Product van de maand. Deze maand hebben de ondernemers van het Food Center hun favoriete product genomineerd. De top 3 nominaties deze maand: aubergine van Kwekerij Osdorp, ossenworst van Chateaubriand Vleesspecialiteiten en limonade van Saru Soda. De betrokken bedrijven zijn via een live verbinding in de uitzending.
 
In de uitzending van volgende week is burgemeester van Amsterdam Femke Halsema te gast.
 
 
 
#NaCorona
De arbeidsmarkt die een paar weken geleden nog aan het overkoken was, is door het coronavirus razendsnel aan het afkoelen. Dat betekent natuurlijk dat op sommige plekken de tekorten op de arbeidsmarkt om zullen slaan in overschotten. Sommige ondernemers biedt dit de kans om personeel binnen te halen waar dat eerder niet lukte. Andere ondernemers zullen er vooral over denken waar het personeel waar ze nu geen emplooi meer voor hebben elders onder kunnen brengen. De plotselinge omslag heeft natuurlijk ook gevolgen voor de plannen van onder meer UWV en WSP voor het aan het werk helpen van mensen. Hierover gaat MKB Amsterdam met deze en andere partners graag het gesprek aan. Daarbij denken we ook graag na over het banenplan voor het MKB, waar de gemeenteraad van Amsterdam in maart nog een motie over aan nam.
Juist in deze tijden heeft MKB-Amsterdam je steun nodig. Word nu lid!
Volg onze facebookpagina en plaats jouw ervaring met deze programma’s.

Ga naar het nieuwsoverzicht

word lid!


Maak kennis met dé netwerk- en belangenbehartigingsorganisatie van Amsterdam Zuidoost! Meld u aan voor één van onze bijeenkomsten of maak een afspraak met VAZO-directeur Huib van Santen voor een vrijblijvend gesprek. 

Impressies


ZuidoostPartners Stadsdeel Zuidoost