MOMENTEEL ZIJN WIJ HET BEST BEREIKBAAR VIA VAZO@VAZO.NL

VAZO

Nieuwe hoofdkantoor ING aan de Bijlmerdreef geopend


January 9, 2020

Het nieuwe hoofdkantoor van de ING bank aan de Bijlmerdreef is op 7 januari geopend. Het gebouw past bij de maatstaven van deze tijd en bij de strategie en identiteit van de oranje bank, zoals topman Ralph Hamers het ooit stelde. Het pand voldoet aan de meest actuele eisen op het gebied van duurzaamheid, met onder meer gerecycled beton, 2.100 zonnepanelen en koelsysteem dat werkt op basis van lokaal oppervlaktewater. Het wordt de tweede keer in acht jaar tijd dat ING gaat verhuizen. In 2012 keerde de bank terug vanuit ‘de schoen’ aan de A12 naar de oude locatie in Amsterdam-Zuidoost.

Voor een belangrijk deel dankt het nieuwe hoofdkantoor van ING zijn bestaan aan de in 2017 overleden Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Dat vertelde topman Hamers in een dankwoord bij de officiële opening van het gebouw. Volgens de bankdirecteur vond Van der Laan het dicht bij de Arena gelegen oude hoofdkantoor, ook wel bekend als het Zandkasteel, maar lelijk en had hij ING gevraagd of ze dat niet konden herontwikkelen. Hieruit ontstond het idee om op een steenworp afstand een nieuw hoofdkantoor uit de grond te stampen.Het nieuwe kantoor is voorzien van bijzonder veel glas. Dit staat volgens ING voor ‘open en transparant’, twee eigenschappen waarmee de bank zich uiteraard graag identificeert. Een ander interessant punt van duurzaamheid is de koeling van het gebouw in de zomer. Het koelsysteem maakt gebruik van oppervlaktewater van de Gaasperplas en de Ouderkerkerplas. Ook het toiletbezoek is onderdeel van het algemene watermanagement. De inzet van urinoirs en slimme kranen zorgt voor een waterbesparing van 12 miljoen liter per jaar.

Energie-positief gebouw
De energievoorziening van het pand geschiedt voornamelijk op basis van zonne-energie. Op het gebouw zelf liggen een respectabele 2.100 zonnepanelen. Samen met een nabijgelegen veld – bij Diemen – waar nog 3.450 zonnepanelen liggen is deze stroomvoorziening genoeg om energie op te wekken voor alle installaties en het pand zelf. Er zou zelfs sprake zijn van overcapaciteit en levert ING stroom terug aan het netwerk. Daarmee is het gebouw energie-positief.

Het gebouw, dat mede door een grote hoeveelheid glas en een omliggende tuin een lichte en open werkplek vormt, kan zo’n 3000 medewerkers huisvesten. Hamers hoopt dat de komst van het pand de aanjager wordt van een nieuw innovatiedistrict voor meerdere bedrijven en organisaties. Het oude Zandkasteel verdwijnt niet, maar krijgt een opknapbeurt. Daar komen onder meer appartementen en een internationale school. Bron: Banken.nl

IMG_4699-825x340.jpg


Ga naar het nieuwsoverzicht

word lid!


Maak kennis met dé netwerk- en belangenbehartigingsorganisatie van Amsterdam Zuidoost! Meld u aan voor één van onze bijeenkomsten of maak een afspraak met VAZO-directeur Huib van Santen voor een vrijblijvend gesprek. 

Impressies


ZuidoostPartners Stadsdeel Zuidoost