WIJ ZIJN MOMENTEEL HET BEST BEREIKBAAR VIA VAZO@VAZO.NL

VAZO

MKB Mail 2020 week 13 - Nieuws van MKB Amsterdam


March 25, 2020

MKB Mail
Nieuws van MKB Amsterdam

2020 week 13

Corona

Dit kan nog even duren
Het ziet er naar uit dat de coronacrisis nog wel eventjes duurt. Dat betekent dat veel ondernemers in een soort van overlevingsmodus zitten. Ook in deze MKB Mail is daar de nodige aandacht voor. Tegelijkertijd proberen we de moed erin te houden. We laten zoveel mogelijk van ons reguliere activiteiten doorlopen. Daarom in deze MKB Mail ook aandacht voor de drie nominaties van het Product van de Maand. Daarnaast hebben we een nieuwe rubriek: #NaCorona. Waar moeten ondernemers zich na deze crisis op richten? Doe mee aan een discussie hierover op onze Facebookpagina.
Never waste a good crisis!
Allemaal veel sterkte gewenst.

Coronanieuws
Het Rijk en de gemeente Amsterdam hebben een aantal maatregelen aangekondigd om de lasten voor ondernemers te verlichten, zoals uitstel van belastingen en de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid. We krijgen veel opmerkingen van leden dat deze regelingen nog niet goed werken. Hierover zijn we in gesprek op zowel landelijk niveau als met de gemeente. We houden jullie op de hoogte.

De meeste gemeenten hebben inmiddels de venstertijden verruimd. Daardoor kunnen winkels ook tijdens de latere openingstijden worden bevoorraad. Het gezamenlijke bedrijfsleven heeft de verhuurders opgeroepen coulant te zijn met huren. Daarbij hebben we gevraagd om in ieder geval uitstel van betaling te geven, en als dat mogelijk is ook korting of vrijstelling. Pandeigenaren hebben niets aan huurders die failliet gaan! MKB Amsterdam heeft de gemeente gevraagd om ook coulant te zijn in de gevallen waarin de gemeente verhuurder is. Hierover zijn we in gesprek met de gemeente.

Meer relevante informatie over de relevante ontwikkelingen en regelingen kun je vinden op één van de volgende sites: 
www.kvk.nl/coronaloket en www.amsterdam.nl/coronavirus 


Hoe gaat het met aanvragen van de regelingen?
Ingrid Hobbelen voelt zich gesterkt door de aangekondigde maatregelen die het kabinet en de gemeente Amsterdam hebben genomen om ondernemers te helpen in deze tijden van crisis. Alleen hoe gaat het nu met het aanvragen van de regelingen?  
 
Ingrid Hobbelen is eigenaar van Thinking of Holland, een winkel in designsouvenirs. De winkel zit vlakbij de terminal en haar klanten bestaan uit passagiers van cruiseschepen. Vanwege de coronacrisis zijn er geen klanten meer. Uiteindelijk komen de schepen weer terug, de vraag is alleen wanneer. Het is een onzekere periode, als Hobbelen nu een lening afsluit om de vaste lasten te betalen, krijgt ze dat dan nog wel terugverdiend?
 
Ingrid Hobbelen, bestuurslid MKB Amsterdam: ‘ik ga van alle regelingen gebruik maken. Op deze manier kom ik met mijn gezin en mijn bedrijf door deze moeilijke periode heen. De drie studenten die ik in dienst heb, kan ik dankzij de nieuwe regeling Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid in dienst houden. Het noodfonds van vierduizend euro liquiditeitssteun helpt mij ook. Beide regelingen staan nog niet open op de website om aan te vragen. De overheid geeft aan hier nog hard aan te werken.’

‘Via internet heb ik bij mijn eigen huisbank aanvraag gedaan voor overbruggingskrediet in het kader van de C-BMKB, borgstelling van de overheid in het kader van de corona uitbraak. Ook bij de bank hebben ze het enorm druk, iedereen vraagt dit aan. De bank heeft wel aangegeven om terug te bellen zodra ze de tijd hebben. Ondertussen ben ik bezig met de jaarcijfers 2018 en 2019, IB aangifte, liquiditeitsprognose. Vooral dat laatste is natuurlijk lastig te maken in deze omstandigheden. Het is eigenlijk een vorm van koffiedik kijken. Als mijn zaak dicht blijft, dan loopt de liquiditeit steeds verder terug.’
 
Oproep: hoe werken de regelingen voor jou?
Wat is jouw ervaring als ondernemer met de maatregelen? MKB Amsterdam heeft met de gemeente Amsterdam afgesproken om te kijken hoe de regelingen werken. Als er iets niet werkt, koppelen wij dat aan de gemeente terug. En dan bekijken we samen hoe we de problemen kunnen oplossen. Meld je ervaring op onze facebookpagina en kijk voor meer informatie over de regelingen op onze website.

Ga naar het nieuwsoverzicht

word lid!


Maak kennis met dé netwerk- en belangenbehartigingsorganisatie van Amsterdam Zuidoost! Meld u aan voor één van onze bijeenkomsten of maak een afspraak met VAZO-directeur Huib van Santen voor een vrijblijvend gesprek. 

Impressies


ZuidoostPartners Stadsdeel Zuidoost